Fitting soorten: Hoe kies ik de juiste fitting?

Fitting soorten: Hoe kies ik de juiste fitting?

Stel je voor dat je zojuist een prachtige lamp hebt aangeschaft. Maar zodra je de lamp uit de verpakking haalt, merk je op dat er geen bijbehorende lichtbron aanwezig is (lees daarvoor altijd goed de product beschrijving, dan voorkom jij deze verrassingen).

Nu moet je dus nog de juiste lichtbron vinden en kopen: maar al snel raak je verward door de verscheidenheid aan beschikbare fittingen, en zie je door de bomen het bos niet meer.

Geen zorgen, we zijn hier om jou te assisteren! Laten we starten met het bespreken van de meest gangbare fittingen.

Ontdek alle verschillende lampenfittingen in één oogopslag Er zijn meer dan 100 verschillende lampfittingen beschikbaar.

We hebben hier de 6 meest gangbare voor jou op een rij gezet en hun eigenschappen nader toegelicht. Fittingen die beginnen met de letter E zijn schroeffittingen, terwijl die met GU beginnen, insteekfittingen zijn.

Controleer altijd de handleiding van je lamp om te zien welke fitting nodig is. Als je de handleiding niet meer hebt, kun je het type fitting vaak ook vinden op de lamp zelf. Op onze website staat per lamp ook de passende fitting aangegeven. 

E27

Waarschijnlijk is de E27 fitting de meest gangbare van allemaal, ook wel bekend als de grote fitting. De meeste lampen hebben een E27 fitting. De bijpassende armaturen hebben een schroefdraad van 27 mm waarin de lamp kan worden gedraaid. Zoek jij een E27 lichtbron voor jouw lamp, klik dan hier en ontdek het assortiment van dekubo.com

 

E14

De E14 fitting is kleiner dan de E27 fitting en wordt vaak aangeduid als de kleine fitting. De meeste kleinere lampen hebben een E14 fitting. De armaturen hebben dan een schroefdraad van 14 mm waarin de lamp kan worden gedraaid. De lamp is geschikt voor 230 V. Zoek jij een E14 lichtbron voor jouw lamp, klik dan hier en ontdek het assortiment van dekubo.com

 

GU10

Een GU10 fitting heeft een zogenaamde bajonetaansluiting. Lampen met deze fittingen worden voornamelijk gebruikt voor spotverlichting en zijn geschikt voor 230V. De lamp heeft 2 pinnen met een afstand van 10 mm. Deze pinnen worden in de gaten van de spot gestoken en vervolgens met een kwartslag gedraaid om ze vast te zetten. Zoek jij een GU10 lichtbron voor jouw lamp, klik dan hier en ontdek het assortiment van dekubo.com

 

GU5.3

Een GU5.3 fitting, ook wel MR16 fitting genoemd, heeft een bipinvoet of insteekvoet. De fitting heeft twee pinnen op een afstand van 5,3 mm van elkaar. Lampen van dit type worden voornamelijk gebruikt in badkamers, keukens of buiten, omdat ze geschikt zijn voor 12V, wat een veilige spanning is voor vochtige ruimtes. Houd er rekening mee dat voor 12V lampen altijd een transformator nodig is. De lamp hoeft alleen maar in het armatuur te worden gestoken en je bent klaar.

 

G4

Een G4 voet lijkt op een GU5.3 voet. Deze wordt echter meestal gebruikt voor decoratieve verlichting met een 12V aansluiting, zoals sfeerverlichting, bureaulampen, staande lampen, maar ook afzuigkappen. Let op dat je voor deze 12V lichtbron altijd een transformator nodig hebt. De voet heeft 2 pinnen op een afstand van 4 mm. Je hoeft ze alleen maar in de armatuur te steken en je bent klaar om te gaan.

G9 

De G9 voet heeft een insteekverbinding met 2 lussen op een afstand van 9 mm. Deze lichtbron wordt meestal gebruikt voor kleine wand- of plafondlampen. Het lichtbron wordt eenvoudig ingeplugd en dan ben je klaar om te gaan. Zoek jij een G9 lichtbron voor jouw lamp, klik dan hier en ontdek het assortiment van dekubo.com

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.